Whiskey en Weerzin

In 2014 had ik op de stoep van ons gebouw aan de Vondestraat in Amsterdam een afscheidsgesprekje met Jeroen bij zijn fiets. We sudderden wat na over zijn opgeleverde bouwstuk en zijn eerste jaar als vrijmetselaar. Het was een jaar waarin hij getwijfeld had aan het nut van zijn toetreding. Vanaf de eerste dag, na de wittebroodsweken van euforie, verbazing en licht ontzag, was bij hem de twijfel omhoog gekropen als een nare shaduw. Weerzin had hij gevoeld. Weerzin tegen het studentikoze gezelschapsspel waar hij in terecht was gekomen. Weerzin tegen de poeha, de overdreven voorkomendheid, om niet te zeggen de aanstellerigheid. Een aantal maanden liep hij rond met deze weerzin. Totdat een ingeving hem zette tot zelfonderzoek. Waar kwam de weerzin vandaan? De weerzin nam langzaam een wending en resulteerde in een ander zelfbeeld. Geen makkelijk proces. Niet om te ondergaan, niet om als buitenstaander getuige van te ziijn.

Gelukkig voor Jeroen - en voor mij - won bij hem de overtuiging om door te gaan. Onze vriendschap verdiepte zich en regelmatig treffen we elkaar om zeer ma├žonniek te roddelen en inzichten te delen. Dat gaat dan onder het genot van een kopje koffie, of een glas whiskey. Vooral Jeroen heeft het drinken ervan tot een ware kunst verheven. Met alle er bij horende rituelen. Zoals het toevoegen van een welbepaalde hoeveelheid water aan het bodempje whiskey in een glas. Dat whiskey niet aangelengd mag worden is een fabel: juist het verdunnen ervan zorgt ervoor dat reuk- en smaakorganen overeind blijven als je sipjes uit het glas neemt. Jeroen zegt dat in hele goede bars zelfs een kraantje aan de zijkant van de bar uitsteekt zodat je zelf een dosering water in je glas kun doen. Ik zelf ben niet zo van de whiskey. Ik houd het op bier. Gewoon bier, Iers bier, Belgisch bier. Of het lekkerste bier tot nu toe: Krombacher. Alleen te koop vlak over de grens in Duitsland. Of bij de Jumbo in Winterswijk. De drank vloeit soms rijkelijk, als we schier eindeloos mijmeren, lachen en peinzen over de vervlogen weerzin van Jeroen en de nasmaak van whiskey en bier.