Over mij

Computers

Een uit de hand gelopen hobby, dat zijn computers voor mij een beetje. Ooit lang geleden, had ik samen met mijn broer een TRS-80 Model I van Tandy. Kostbaar in de aanschaf maar dat was geen probleem. Ik had er voor gespaard. Vanaf het moment dat de vorige eigenaar hem kwam brengen en ik 2000 gulden (!) betaalde heb ik heel wat uurtjes hobbyend doorgebracht. Vaak overdag, maar ook vaak tot in de kleine uurtjes, als we bij het overtypen van programma's uit de Byte weer eens een puntkomma waren vergeten. Mijn universitaire graad - Bedrijfskundige Informatica - heb ik behaald toen ik al werkte. Bij de televisie dook ik in de kalme uren in de boeken. Ik heb jaar in jaar uit vakken gehaald bij de Open Universtiteit. Lessen gevolgd in het studiecentrum Utrecht en Amsterdam. Als bekroning heb ik samen met twee collega studenten een prototype gebouwd voor een klant van het CELSTEC. Het ging om een webomgeving voor het uitvoeren van verschillende datamining experimenten.

Hardlopen

Sinds kort ben ik daar weer mee begonnen. Ik train twee keer in de week. Dan loop ik het vaste rondje, hier achter in de polder. Mijn vrouw vind het maar saai. Maar het is een geweldig stuk polder waar ik doorheen loop. Een vierkante route, recht-toe-recht-aan, maar mooi. Stilte, groen weiland, blauwe lucht en onnoemelijk veel verschillende vogels. Soms, tegen de avond, een hele zwerm, die al zwenkend op zoek gaat naar een plek voor de nacht. De totale route is net geen vijf kilometer (4,8). Mijn rondetijden - of liever: mijn tijd per kilometer schommelt nu zo rond de zes minuten. Helaas gaat het maar heel langzaam naar beneden.

Levenswijsheid

Toen ik nog in Amsterdam woonde las ik "Sex, Ecology, Spirituality" van Ken Wilber. Een mindblowing boek waarin de auteur een groot aantal levensvisies- en theorie├źn indeelt op een matrix, met als onderscheidende kenmerken individueel/maatschappelijk en intern/extern. Wilber laat zien dat elke theorie een eigen beperkte waarheid beschrijft die vervolgens in het spectrum van de matrix geplaatst kan worden. Door het boek vielen bij mij heel wat puzzelstukjes op hun plaats. De kijk op de wereld hoeft niet monomaan te zijn; het is mogelijk om verschillende, soms tegenstrijdige, zienswijzen te hanteren. Ik werd zo gegrepen door het boek, dat ik uiteidelijk een gesigneerde verzamelband van het werk van Wilber heb aangeschaft.Het is niet bij Wilber alleen gebleven. Ik lees en luister naar nog meer wijze personen. Eckhart Tolle, Jon Kabat-Zinn, Adyashanti, Walt Whitman, Carlos Castaneda, Dennis Hauck. En er blijven boeken bij komen.

Broederschap

Op 20 april 2006 ben ik toegetreden tot de orde van de Vrijmetselaars werkend onder het Grootoosten van Nederland. Mijn moederloge is de loge fondatrice La Paix nr. 4, Oosten Amsterdam. Een hele mondvol, kort gezegd ben ik (meester) vrijmetselaar en Deelgenoot aan het Licht. (HKG). Aanleiding voor mijn deelname aan deze groep van gelijkgestemden was, hoe kan het ook anders, een boek. En wel het boek van W. L. Wilmshurst, The meaning of Masonry. In dat boek komt de link naar voren tussen oude wijsheid en de hedendaagse beoefening van de kunst van het omgaan met anderen. De broeders wisselen vrijelijk van gedachten over een scala van levensbeschouwelijke onderwerpen (meestal niet over religie en politiek) die verband hebben met de symboliek en de ritualen van onze orde.