November 2020

Eten

Herberg Ca'mea, Badaluco, Italië De Italiaanse keuken is een van de beste keukens van de wereld. Veel (zo niet alle) groenten komen van de koude grond en zitten barstensvol smaak. De Italiaanse manier - of methode van koken en opeten is er op gericht van elk van die smaken te proeven en te genieten. Dat  betekent dat alle eten zoveel mogelijk apart wordt opgediend. Dus niet op de Hollandse wijze: bij elkaar en gehusseld. Een Italiaans maal begint met (een heleboel) anitipasti. De een na de andere schaal met een hapje van dit of een hapje van dat. We hebben hier in de buurt bij Ca'mea, een soort herberg, met zes antipasti op rij een royaal begin van het eten gehad. En kiezen was niet nodig: dat had de kok al gedaan. Wij hoefden het alleen maar op te eten. Daarna volgt de pasta. En dat is wat het is. De pasta, met bijbehorende groeten. Het vlees (carne) wordt dan daarna geserveerd. En dat is heel anders eten dan afwisselend een hapje aardappel en een hapje worst. Doordat het als aparte gang wordt geserveerd is de aandacht helemaal gericht op het gerecht. Ter afsluiting zij er dan nog te zoetigheiden (dolces). Heerlijk.